Jesteśmy Polakami - logo akcji

11 listopada 2010 roku, Polskie Forum Osób Niepełnosprawnych wraz z partnerami: Stowarzyszeniem Pomocy Dzieciom Niepełnosprawnym "Krok za krokiem" i Dolnośląskim Stowarzyszeniem Pomocy Dzieciom i Młodzieży z Mózgowym Porażeniem Dziecięcym - Ostoja, rozpoczęło kampanię społeczną "Jesteśmy Polakami".

Chcemy w niej pokazać, że osoby z niepełnosprawnością powinny mieć w Polsce takie same szanse pełnego uczestnictwa w życiu społecznym i takie same możliwości realizacji planów życiowych, jak pozostali obywatele. Dlatego zainaugurowaliśmy akcję w dniu Narodowego Święta Niepodległości apelem, który kierujemy do polityków, urzędników, ludzi edukacji i kultury, mediów, wspólnot lokalnych i naszych sąsiadów - do wszystkich - nie wykluczajcie nas!

Szanowni Państwo,

Jesteśmy Polakami, obywatelami Rzeczypospolitej Polskiej, choć nie jesteśmy w pełni sprawni! Mimo to - nie wykluczajcie nas!

Łączy nas człowieczeństwo. My - dzieci, młodzi ludzie i dorośli - mamy prawa, tak samo jak każdy Polak, między innymi do:

• ochrony zdrowia, w tym do rehabilitacji,
  • edukacji,
  • pracy,
  • wsparcia, którego zadaniem jest wyrównywanie naszych szans w indywidualnym roz­woju, lepszym funkcjonowaniu w społeczeństwie,
  • pełnego uczestnictwa w życiu obywatelskim i społecznym,
  • ochrony prawnej i dostępu do sprawiedliwości.

Polska to nasza ojczyzna, chcemy przyczyniać się do jej dobra, wspólnego dobra i godnego życia każdego z nas.

W ciągu ostatnich 20 lat w Polsce powstały setki organizacji pozarządowych wspierających osoby z niepełnosprawnością - najczęściej były to organizacje pozarządowe samych osób niepełnosprawnych, ich rodzin oraz działających na ich rzecz, a także fundacje. To prawdziwe działania społeczeństwa obywatelskiego.

Jeśli środki przeznaczane na te działania będą wysoce niewystarczające, to należy liczyć się z grupowymi zwolnieniami kadry specjalistycznej placówek (na co organizacje nie mają pieniędzy), zamykaniem ośrodków, pozbawianiem dzieci i dorosłych rehabilitacji, wsparcia na drodze zatrudnienia oraz kontaktów społecznych, a jednego z rodziców - możliwości pracy. Skutki takiego obrotu sprawy dotkną też państwo, np. z powodu powiększenia się rzeszy bezrobotnych, w tym niepełnosprawnych oraz beneficjentów pomocy społecznej, do której zgłoszą się rodziny osób niepełnosprawnych zmuszone do rezygnacji z pracy ze względu na opiekę nad nimi. Organizacje obywatelskie - twórcy i prowadzący zadania - zadłużone, zbankrutują. Obywatele, którzy dla dobra wspólnego, wypełniając lukę w działaniach państwa, wieloletnim wysiłkiem zbudowali niepubliczny system usług rehabilitacyjnych i wspierających w integracji, nigdy już nie podejmą wysiłku jego odbudowy.

W sytuacji zagrożenia dla społeczeństwa obywatelskiego apelujemy - nie wykluczajcie nas! Przeciwstawiajcie się niszczeniu naszego wspólnego dorobku - systemu usług rehabilitacyjnych i wspierających osoby niepełnosprawne w godnym życiu w integracji.