Koalicja na Rzecz Równych Szans - grafika

Koalicja Równych Szans apeluje do premier Beaty Szydło o obsadzenie stanowiska Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania. Po objęciu władzy przez nowy rząd pełniąca tę funkcję prof. Małgorzata Fuszara złożyła dymisję. Koalicja wzywa premier Beatę Szydło do konsultacji ws. nominacji nowego Pełnomocnika i jego najpilniejszych zadań.

Koalicję Równych Szans tworzy ponad 60 polskich organizacji pozarządowych działających na rzecz praw człowieka i równości, jej członkiem jest także Polskie Forum Osób Niepełnosprawnych.

Członkowie Koalicji wskazują, że obowiązek powołania pełnomocnika rządu wynika z przepisów ustawy o wdrożeniu niektórych przepisów Unii Europejskiej w zakresie równego traktowania. - Zatem nie ma możliwości, przynajmniej do czasu zmiany ustawy, niepowołania pełnomocnika, a przedłużający się stan niepowoływania takiego urzędnika w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów byłby niedobrym sygnałem - wskazuje przewodniczący Polskiego Towarzystwa Prawa Antydyskryminacyjnego Krzysztof Śmiszek.

Działacze Koalicji Równych Szans apelują do premier o spotkanie dotyczące obsadzenia tego stanowiska. Chcieliby też rozmawiać o planach rządu dotyczących praw człowieka i przeciwdziałania dyskryminacji. Jak wskazują, premier Szydło zapowiadała wcześniej, że decyzje nowego rządu będą podejmowane po szerokich konsultacjach społecznych.

Tymczasem w sprawie Pełnomocnika Rządu ds. Równego Traktowania premier milczy, a wypowiedzi niektórych polityków rządzącego Prawa i Sprawiedliwości wskazują na możliwość niepowołania takiego urzędnika. Na przykład poseł PiS Andrzej Jaworski przed dwoma tygodniami w wypowiedzi dla "Gazety Wyborczej" stwierdził, że "taka osoba w ogóle nie jest potrzebna, bo prawo już reguluje te kwestie" i "nie ma potrzeby, żeby finansować tego typu biurokrację".

Inne spekulacje wskazują, że możliwe byłoby  obniżenie rangi Pełnomocnika: zamiast być - jak dotąd - podsekretarzem stanu w Kancelarii Premiera miałby on stać się jedynie urzędnikiem departamentu ds. kobiet, rodziny i przeciwdziałania dyskryminacji w Ministerstwie Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej, jak za poprzednich rządów PiS. Spekulacji na ten temat nie ucięła nawet wypowiedź nowej minister tego resortu Elżbiety Rafalskiej, która w wypowiedzi  dla PAP zaprzeczyła takim planom.