Sprawozdanie merytoryczne z działalności Polskiego Forum Osób Niepełnosprawnych w roku 2011

W roku 2011 działał Zarząd Polskiego Forum Osób Niepełnosprawnych w składzie:

1. Andrzej Szałach - przewodniczący
  2. Krystyna Mrugalska - wiceprzewodnicząca
  3. Anna Woźniak-Szymańska - wiceprzewodnicząca
  4. Adam Stromidło - skarbnik
  5. Anna Machalica-Pułtorak - sekretarz.

W okresie sprawozdawczym odbyły się 3 posiedzenia Zarządu (23.03, 13.04, 19.05). Jednocześnie regularnie, w formie telefonicznej i mailowej, członkowie Zarządu kontaktowali się w sprawach bieżących.

W okresie sprawozdawczym Zarząd podjął 6 uchwał, w sprawie:

1. przyjęcia Towarzystwa Pomocy Głuchoniewidomym na członka zwyczajnego – z dn. 23.03.2011
  2. przyjęcia Polskiego Stowarzyszenia Diabetyków na członka zwyczajnego – z dn. 13.04.2011
  3. odstąpienia od udziału w międzynarodowym projekcie pn. „Projektowanie uniwersalne” – z dn. 13.04.2011
  4. odwołania p. Marka Abramowskiego z funkcji Prezesa Zarządu IMPACT Sp. z o.o. – z dn. 13.04.2011
  5. sprzedaży udziałów Spółki IMPACT – z dn. 19.05.2011
  6. przeniesienia siedziby Polskiego Forum Osób Niepełnosprawnych z ul. Konwiktorskiej 7/9 na ul. Ogrodową 28/30, lok. 416 – z dn. 19.05.2011.

19 czerwca 2011 r. odbył się VII Kongres PFON, który debatował nad bieżącą i przyszłą działalnością Forum.

Kongres podjął 2 uchwały:

Uchwała NrW sprawie:Wykonanie
1/VI/2011przyjęcia sprawozdania merytorycznego Zarządu Polskiego Forum Osób Niepełnosprawnych za rok 2010przyjęte przez VII Kongres
2/VI/2011przyjęcia sprawozdania finansowego Zarządu Polskiego Forum Osób Niepełnosprawnych za rok 2010przyjęte przez VII Kongres

VII Kongres PFON przyjął 3 wnioski:

Wniosek NrTreść wniosku:Wykonanie
1Kongres upoważnia Zarząd do kontynuowania starań o ratyfikację Konwencji i nadanie organizacjom pozarządowym statusu obligatoryjnego konsultanta legislacji. Zobowiązuje się Zarząd do nawiązania współpracy z europarlamentarzystami i strukturami w Brukseli.W dn. 14-17.10.2011 r. odbyła się w Warszawie Międzynarodowa Konferencja nt. "Węzłowe zagadnienia wdrażania Konwencji Narodów Zjednoczonych o prawach osób niepełnosprawnych oraz Europejskiej strategii w sprawie niepełnosprawności 2010-2020". W jej ramach wydano i rozpowszechniono broszurę zawierającą tekst "Europejskiej strategii w sprawie niepełnosprawności 2010-2020" oraz "Konwencji Narodów Zjednoczonych o prawach osób niepełnosprawnych". Na zakończenie konferencji przyjęto "APEL WARSZAWSKI 2011 w sprawie niezależnego życia osób niepełnosprawnych oraz ratyfikacji i wdrażania Konwencji Narodów Zjednoczonych o prawach osób niepełnosprawnych", który również został rozesłany, m.in. do europarlamentarzystów (szerzej nt. Konferencji w p. II)
2Kongres upoważnia Zarząd do podjęcia starań o popularyzację Konwencji w mediach oraz wśród swoich organizacji członkowskich. Zobowiązać członków do zaktywizowania swoich struktur lokalnych do występowania w sprawach ponadlokalnych.
3Kongres zobowiązuje Zarząd do pracy nad obiegiem idei i informacji wśród członków PFON.Stworzono bazę zawierającą adresy pocztowe i e-mailowe wszystkich ogniw/jednostek organizacyjnych organizacji zrzeszonych w PFON, która na początek została wykorzystana do rozesłania "APELU WARSZAWSKIEGO 2011"

Na działalność Polskiego Forum Osób Niepełnosprawnych w okresie sprawozdawczym złożyły się:

Informacje końcowe

Przez cały rok systematycznie rosła oglądalność strony internetowej PFON. Począwszy od 794 odwiedzających stronę w styczniu (3134 wyświetlenia strony) do 4300 odwiedzających w grudniu (10757 wyświetleń strony). Maksimum odwiedzających i wyświetleń nastąpiło w październiku (odpowiednio 4671 i 10836).

Andrzej Szałach
Przewodniczący Zarządu